Ontstoken Tandvlees

Een tandvleesontsteking is een schadelijke infectie in de mond die schade en ontstekingen veroorzaakt in het tandvlees en de kaak.

Tandvleesontstekingen ontstaan meestal als gevolg van een slechte mondhygiëne na verloop van tijd, omdat bacteriën zich dan kunnen vastzetten tussen het tandvlees en de tanden, waar ze vrij kunnen groeien. Er zijn echter ook andere factoren die een rol spelen bij tandvleesontstekingen en tandvleesaandoeningen.

Samenwerken met een tandarts om tandvleesontstekingen te voorkomen of te behandelen is belangrijk om complicaties te voorkomen. Iedereen die vermoedt dat hij of zij een tandvleesontsteking heeft, moet naar de tandarts gaan.

Oorzaken van Ontstoken Tandvlees

Een tandvleesontsteking is een ophoping van bacteriën in het weefsel rond de tanden en kiezen. De mond zit vol met verschillende soorten bacteriën. Dagelijkse hygiënepraktijken, zoals tandenpoetsen en flossen, helpen de hoeveelheid bacteriën onder controle te houden, waardoor de mond, de tanden en het tandvlees gezond blijven en tandbederf wordt voorkomen. Zonder deze inspanningen vormen bacteriën een laagje rond de tanden, plaque genaamd. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan het hard worden en veranderen in tandsteen, dat zeer moeilijk te verwijderen is.

De opbouw van tandsteen maakt het moeilijker om de tanden schoon te houden, waardoor het voor bacteriën nog gemakkelijker wordt om het gebied rond de tanden en het tandvlees binnen te dringen. De ophoping van bacteriën onder de tandvleesrand kan er gemakkelijk toe leiden dat een gebied geïnfecteerd raakt. Een slechte mondhygiëne draagt dus direct bij aan tandbederf en mondziekten.

Roken is de belangrijkste andere risicofactor is voor tandvleesaandoeningen in het algemeen. Bovendien kan roken behandelingen minder effectief maken.

Andere risicofactoren die kunnen bijdragen aan tandvleesontstekingen zijn:

  • Diabetes
  • Hormonale veranderingen bij vrouwen, zoals tijdens de zwangerschap
  • Genetica
  • Stress
  • Scheve tanden
  • Geneesmiddelen die de mond droog maken of de speekselvloed vertragen
  • Immunodeficiëntie

In sommige gevallen kan mondapparatuur ook bijdragen aan het risico. Een kunstgebit of brug die niet goed past kan bijvoorbeeld problemen opleveren, net als defecte vullingen.

Symptomen van Ontstoken Tandvlees

De symptomen van een tandvleesinfectie kunnen variëren, afhankelijk van hoe ver de infectie gevorderd is en waar deze zich bevindt. Een tandvleesontsteking is een teken van een slechte algehele mondhygiëne en tandvleesaandoeningen.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) geven aan dat gingivitis het beginstadium van tandvleesontsteking is. Gingivitis is de medische term voor ontsteking van het tandvlees. Hoewel het in dit stadium technisch gezien nog geen infectie is, kan gingivitis wel leiden tot infecties of een verder gevorderde tandvleesontsteking, parodontitis genoemd.

Gingivitis veroorzaakt meestal rood, gezwollen tandvlees dat gemakkelijk kan bloeden, bijvoorbeeld wanneer de persoon zijn tanden poetst. Sommige mensen merken in het begin niet veel van het probleem. Als de ontsteking echter overgaat in een infectie in het gebied, kunnen de symptomen duidelijker worden.

Andere tekenen van een tandvleesontsteking of tandvleesaandoening zijn:

  • Pijn bij het kauwen
  • bloed uitspugen na het tandenpoetsen
  • een roze tint in de tandpasta wanneer u deze uitspuugt
  • gevoelige tanden
  • losse tanden
  • slechte adem die niet verdwijnt
  • terugtrekkend tandvlees
  • pusafscheiding in de mond

Infecties kunnen leiden tot de vorming van een etterzakje, een abces genaamd, dat onmiddellijk behandeld moet worden. Iemand met een abces kan last hebben van een pijnlijke zwelling en pusafscheiding in de mond.

Onbehandelde infecties kunnen leiden tot complicaties. Geïnfecteerd weefsel kan bijvoorbeeld de tandwortel van een nabijgelegen tand in gevaar brengen, wat kan leiden tot het volledige verlies van de tand. Bovendien kunnen infecties van geïnfecteerd tandvlees zich verspreiden naar de kaak of het omliggende bot, waardoor het weefsel mogelijk beschadigd raakt. De bacteriën kunnen ook in de bloedbaan terechtkomen en problemen veroorzaken in andere delen van het lichaam.

Behandeling van Ontstoken Tandvlees

Het is belangrijk om een tandvleesontsteking snel te behandelen om complicaties te voorkomen.

Volgens de CDC kunnen een goede mondhygiëne en regelmatige professionele reiniging eerdere vormen van tandvleesontsteking, zoals gingivitis, onder controle houden en behandelen. Als tandplak verandert in tandsteen, zal een tandarts dit van de tanden moeten verwijderen. Door dit verharde tandsteen uit elkaar te halen, kunnen ontstekingen en beschadigingen in het tandvlees onder controle worden gehouden door dagelijks te poetsen en te flossen.

Een tandvleesontsteking, of parodontitis, kan een behandeling vereisen in de vorm van een diepe reiniging van het tandvlees en de pockets rond de tanden. Eventueel aanwezige abcessen moeten ook worden schoongemaakt. In sommige gevallen moet de tandarts delen van het tandvlees of weefsel verwijderen.

Ernstigere en hardnekkigere infecties kunnen een behandeling met orale antibiotica vereisen. In sommige gevallen kan de tandarts antibiotica rechtstreeks in het gebied injecteren om de infectie te helpen opruimen.

Huismiddelen Tegen Ontstoken Tandvlees

Als onderdeel van de behandeling van een tandvleesinfectie kan de tandarts mensen adviseren om thuis een goede mondhygiëne te handhaven om de infectie onder controle te helpen houden.

Een goede mondhygiëne houdt in:

  • Tanden minstens twee keer per dag poetsen
  • Gebruik van een mondspoelmiddel met medicatie
  • Flossen na de maaltijd
  • Spoelen van de mond met schoon water na de maaltijd
  • Zwabberen met warm zout water in de mond om de zwelling te verminderen en bacteriën te doden

Preventie van Onstoken Tandvlees

Regelmatige professionele gebitsreinigingen en een goede mondhygiëne zijn beide belangrijke preventieve maatregelen voor tandvleesontstekingen, omdat ze helpen bacteriën in de mond onder controle te houden.

Een aantal algemene mondgezondheidstips om de tanden en het tandvlees gezond te houden, waaronder:

  • Stoppen met roken
  • Tweemaal per dag de tanden poetsen met een fluoridetandpasta
  • Plak tussen de tanden verwijderen met tandzijde, tandenstokers of een waterflosser
  • Regelmatig naar de tandarts gaan voor controle en professionele reiniging
  • De inname van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken beperken

Er is geen garantie dat deze inspanningen tandvleesontstekingen zullen voorkomen. Ze kunnen echter wel helpen de beheersbare risicofactoren voor deze infecties te verminderen.

Scroll to Top