Tanden Bleken

Tanden bleken kan ook thuis!

Steeds meer mensen betalen voor stralende, wittere tanden. Maar werkt het bleken van tanden wel en is het veilig? Hier zijn de antwoorden op veelgestelde vragen over de behandeling.

Wat is tanden bleken?

Tanden bleken is het bleken van uw tanden om ze lichter te maken. Het kan uw tanden niet stralend wit maken, maar het kan de bestaande kleur met enkele tinten lichter maken. Tanden bleken is een vorm van tandheelkunde en mag alleen worden uitgevoerd door een tandarts of een andere gereguleerde tandheelkundige, zoals een mondhygiënist of tandtherapeut, op voorschrift van een tandarts.

Sommige schoonheidssalons bieden de mogelijkheid tanden te bleken, maar dit is illegaal als er geen tandarts aanwezig is en het kan uw mondgezondheid in gevaar brengen. U kunt ook zelf thuis tandenbleekpakketten kopen, maar ook deze kunnen risico’s met zich meebrengen.

Wat gebeurt er tijdens het bleken van tanden?

Als u uw tanden laat bleken, moet u eerst 2 tot 3 keer naar de tandartspraktijk. De tandarts maakt een afdruk van uw gebit om een gebitsbeschermer te maken en vertelt u hoe u deze moet gebruiken met een bleekgel. Vervolgens brengt u de gel met behulp van uw gebitsbeschermer thuis gedurende een paar weken regelmatig en gedurende een bepaalde periode aan. Sommige bleekgels kunt u tot 8 uur achter elkaar laten zitten, wat de behandelperiode kan verkorten.

Laserbleken, ook wel power ‘whitening’ genoemd, is een andere manier van tanden bleken die de tandarts kan aanbieden. Er wordt een bleekmiddel op uw tanden gespoten en vervolgens wordt er met een lamp of laser op uw tanden geschenen om het bleken te activeren. Het bleken met een laser duurt ongeveer een uur.

Kan elke tandarts tanden bleken?

Elke tandarts kan uw tanden bleken. Geregistreerde tandheelkundige therapeuten en mondhygiënisten kunnen op voorschrift van een tandarts ook tanden bleken. Om erachter te komen of een tandarts of mondhygiënist geregistreerd staat, kunt u het meestal online vinden.

Hoe zit het met thuiskits en schoonheidssalons om tanden te bleken?

Ga alleen naar een geregistreerde tandarts om uw tanden te laten bleken, want het bleken van tanden door mensen die daar niet voor gekwalificeerd zijn, bijvoorbeeld in schoonheidssalons, is illegaal. Aan thuiskits zijn ook risico’s verbonden. Overleg eerst met uw tandarts voordat u een thuiskit gebruikt.

Sommige thuiskits bevatten niet genoeg bleekmiddel om effectief te zijn. Als het bleken niet door een tandarts of mondhygiënist wordt gedaan, past het meegeleverde mondkapje misschien niet goed, zodat een deel van de bleekgel op uw tandvlees en in uw mond kan lekken, met blaarvorming en gevoeligheid als gevolg. Het bleken van tanden in schoonheidssalons door ongeschoold personeel of personeel zonder tandheelkundige kwalificaties brengt uw mondgezondheid in gevaar.

Moet ik privé betalen voor tanden bleken?

Tanden bleken door een tandarts of andere tandheelkundige kan over het algemeen alleen particulier worden gedaan, omdat het wordt beschouwd als een cosmetische behandeling. De kosten variëren en laser bleken is duurder dan professioneel bleken.

Hoe kom ik erachter of ik mijn tanden kan laten bleken?

Uw tandarts zal u adviseren of bleken voor u geschikt is. Het kan zijn dat bleken niet geschikt is, bijvoorbeeld als u tandvleesproblemen of kronen heeft. Wees niet bang om eenvoudige vragen te stellen over de soorten bleekbehandelingen die beschikbaar zijn, welke resultaten u kunt verwachten en hoe lang ze waarschijnlijk zullen duren.

U kunt ook vragen of er risico’s aan verbonden zijn, bijvoorbeeld dat uw tanden gevoeliger worden.

Probeer met andere mensen te praten die dezelfde behandeling hebben ondergaan of ga naar een andere tandarts voor een second opinion totdat u zich zeker voelt. Vraag altijd om een schriftelijk behandelplan en een prijsopgave voordat u begint.

Is tanden bleken permanent?

Tanden bleken is niet blijvend. Het kan een paar maanden tot wel 3 jaar duren – het verschilt van persoon tot persoon. Het blekende effect houdt niet zo lang aan als u rookt of rode wijn, thee of koffie drinkt, die allemaal vlekken op uw tanden kunnen maken. Tanden bleken werkt niet op kunstgebitten, kronen, vullingen of facings.

Wat zijn de risico’s van tanden bleken?

Welke behandeling u ook gebruikt, de kans bestaat dat uw tandvlees gevoelig wordt voor de chemicaliën die bij het bleken van tanden worden gebruikt, vooral als u al gevoelige tanden hebt. Er bestaat ook een kans op brandwonden op het tandvlees en sommige bleekmiddelen die thuis worden gebruikt, kunnen het tandglazuur aantasten.

Als u niet tevreden bent met het resultaat, neem dan contact op met de tandarts die uw behandeling heeft uitgevoerd om advies te vragen.

Scroll to Top